Over de film

Farmer to Farmer is een Engelse documentaire van circa dertig minuten, die eerder dit jaar uitkwam. De maker is Michael Heart, een conventionele veeboer uit Dorset (GB) die de film speciaal voor Europese boeren heeft opgenomen in Amerika. Zelf is Heart betrokken bij de Britse Family Farms Association.

Al een jaar of tien,vijftien worden genetisch gemanipuleerde gewassen op grote schaal geteeld op het Amerikaanse platteland. Het gaat om voornamelijk gg soja en mais, maar ook bieten en koolzaad.Tijd om poolshoogte te nemen:

  • zijn de beloftes waargemaakt?
  • welke impact heeft de gg- teelt op het milieu
  • wat levert de teelt op? Wie verdient er aan?
  • is het voor Europese boeren ook interessant om gentech gewassen te verbouwen?

Michael Heart laat Amerikaanse boeren aan het woord over hun ervaringen met het telen van genetisch gemanipuleerde en conventionele gewassen. Ook wordt aandacht besteed aan de sterk gemonopoliseerde zadenmarkt waar de boeren mee te maken hebben. De boeren schetsen met voorbeelden uit de alledaagse praktijk een ontnuchterend beeld van de situatie waar zij mee te maken hebben. De slotvraag aan de Amerikaanse ervaringsdeskundigen is of de landbouw in Europa dezelfde kant op moet als in Amerika.